Tilbake
smn500
Det er en kunst å beholde roen når det svinger som verst. Det vet hovedeier Ole Bjørnevik og administrerende direktør Helge Kvalvik i Boa Offshore. Rederiet fra Trondheim gikk med massivt underskudd i 2016, men en omfattende restrukturering etter god dialog med kreditorene skal få utvikle selskapet og skape lønnsomhet igjen.

Tung sjø for trondheimsrederi: Boa styrer ut av stormen

Oljeprisfallet førte Boa Offshore ut i opprørt hav. Godt samarbeid med kreditorene brakte selskapet i havn – uten havari. Nå ser offshorerederiet fra Trondheim at det lysner i horisonten.


Boa Offshore fikk et hardt møte med uværet, og 2016 endte med et underskudd på 991 millioner kroner på bunnlinja – det verste noensinne.

– Etterspørselen har ikke stått i samsvar med tilbudet de siste årene. Slik er det fortsatt, og totalt har vi vært nødt til å si opp flere hundre ansatte. Samtidig har vi prøvd å beholde roen og konsentrere oss om de arbeidsplassene vi faktisk har klart å bevare, sier administrerende direktør Helge Kvalvik.

 

Ser lysning i horisonten

Redningen lå i godt samarbeid med kreditorene. I fjor måtte konsernet innlede forhandlinger for å sikre videre drift. Etter å ha lagt en konkret plan om finansiell restrukturering, gikk Boa i dialog med bankforbindelser og obligasjonseiere i november. Samtidig sluttet selskapet å betale renter og avdrag.
– Forhandlingene tok sju måneder – en del lenger enn vi hadde håpet. Men resultatet ble en løsning alle partene sa ja til. Vi kan endelig se en lysning i horisonten, sier Kvalvik.

 

Boa Offshore sitt morselskap selger verdier utenfor kjernevirksomheten, som en del av løsningen for rente- og avdragsfrihet i en periode mens de jobber seg ut av bølgedalen.

 

Skal komme seg gjennom 2020

Lekterdrift er et viktig element i konsernets virksomhet. Innenfor dette segmentet har Boa Offshore drevet godt gjennom den ellers tøffe tiden, og det ser også positiv ut fremover. Dette er en av årsakene til at kreditorene gikk med på å utsette betaling av renter og avdrag ut 2020.
– Med restruktureringen i boks kan vi bruke alle krefter på å bygge verdier og utvikle oss i takt med markedet, sier hovedeier i Boa Offshore, Ole Bjørnevik. Han etablerte selskapet sammen med pappa Arthur på kaia i Trondheim i 1975. De startet som et lokalt selskap som opererte kun i Trondheimsfjorden. I dag har Boa hele verden som marked. Siden oppstarten har Bjørnevik lært at fornyelse er vesentlig – men også at det er farlig å bli overivrig i gode tider.

 

– Det er ingen tvil om at også det kommende året blir heftig for oss. Men hadde jeg mistet nattesøvnen i perioder med motgang, ville jeg funnet noe annet å drive med for lenge siden, fastslår Bjørnevik.

 


Fakta

Boa Offshore  består av en rekke skipseiende selskaper innenfor segmentene taubåter, lektere, offshore-fartøy. Har hovedadministrasjon i Trondheim og kontor i Houston, Texas. Består av ca. 350 ansatte.