Tilbake
Forventningsbarometeret
VIDEO

Optimismen i 2018 større enn på seks år

Midtnorske bedriftsledere ser lyst på framtida. Ikke siden 2012 har forventningene vært så høye som i årets to målinger.


 

Det viser SpareBank 1 SMNs bedriftsbarometer per oktober 2018 gjennomført av Sentio Research Norge. 600 bedriftsledere i Trøndelag og Møre og Romsdal er blitt bedt om å vurdere sin bedrifts utsikter neste tolv måneder. Svarene er oppsummert i en indikator, som viser tro på framtida basert på sysselsetting, omsetning og lønnsomhet.

Bedriftsbarometeret er en del av SpareBank 1 SMNs konjunkturbarometer for 2018

 

Her er hovedfunnene:

  • Optimismen i Midt-Norge kraftig forbedret fra i fjor høst og på samme høye nivå som målingen i vår
  • Nivået på det høyeste siden 2012

 

Større tro på vekst

Spørreundersøkelsen per oktober gir en indikatorverdi for Midt-Norge på 36 poeng. Troen på voksende omsetning det neste året er blitt større fra målingen i vår, men noe mer dempet optimisme med tanke på sysselsetting og lønnsomhet.

 

I norddelen av Trøndelag øker optimismen markant fra i vår og når sitt nest høyeste nivå siden 2012, kun slått av målingen fra høsten 2016. I motsetning til resten av regionen tror nordtrønderne på bedre lønnsomhet i tillegg til omsetningsvekst. Troen på økt sysselsetting er uendret.

 

I Trøndelag sør utvikler optimismen seg flatt, men nivået er høyt sammenlignet med tidligere målinger. Optimismen blant sørtrønderske bedriftsledere har ikke vært større siden 2007. Sammenlignet med resten av vår region er optimismen Trøndelag sør klart størst.

 

Møre og Romsdal bykset kraftig oppover på indeksen i vår, men går nå litt ned. Troen på økt lønnsomhet er ikke fullt så høy denne gang. Like fullt må vi tilbake til 2012 for å finne like stor på framtida som i årets to målinger. Fylket har så definitivt hentet seg inn igjen etter oljeprisfallet.

 

Forventningene er gjennomgående litt lavere i vår region enn i resten av landet. Det skyldes særlig mindre tro på økt omsetning lokalt enn hva som gjelder nasjonalt. Forskjellen er dog blitt mindre fra målingen i april i år.

 

Vellykket omstilling

– Den gryende optimismen i midtnorsk næringsliv gleder vi oss virkelig over. Sammenlignet med målinga i fjor er framgangen spesielt stor i Trøndelag sør og i Møre og Romsdal. Det er en stemning vi kjenner oss igjen i, sier konserndirektør Vegard Helland i Næringsliv i SpareBank 1 SMN.

 

– Næringslivet i Trøndelag viser en utrolig stabilitet og det på et høyt nivå sammenlignet med resten av landet målt i BNP. I Møre og Romsdal har stemninga så definitivt snudd etter noen tyngre år. Maritim industri viser imponerende omstillingsevne og har gått fra å levere hovedsakelig til offshorenæringa til å utvikle produkter og tjenester til bredere spekter av kunder, påpeker Helland.

 

Forventningsindikator per oktober 2018:

                                                                             

Endring fra                                                apr 2018              okt 2017

Midt-Norge                       36                           0                             +5

Trøndelag nord                 32                         +3                              0

Trøndelag sør                   40                           0                             +7

Møre og Romsdal             35                         -2                             +6

Norge                                41                         -1                             +3