Tilbake
Bransje
Fokus på bolig
Ann Elisabeth Wedø nyter formiddagssola på verandaen sin i Blussuvoll Allé for første gang. Til sommeren skal hun gjøre det samme hver dag – uten refleksvest og hjelm.

Mange velger fortsatt flunkende nytt

2016 var et rekordår for nyboligsalg i Sør-Trøndelag. Nå går det tregere. Men de som kjøper nytt gjør med samme begeistring som før. Bli kjent med noen av dem som valgte vekk brukt. I år har derimot salget falt markant.


Det er ikke mange ganger i livet en trenger å ta på hjelm og vernesko for å komme hjem. Men slik er det når Ann Elisabeth Wedø for første gang krysser dørstokken til leiligheten i Blussuvoll Allé på Tyholt. Hjemmet har foreløpig ingen møbler. Heller ikke ytterdøra er på plass ennå, og kjøkkeninnredningen er fremdeles kledd i plast.

 

Et nytt hjem med personlig preg

– Vi har selvsagt gått forbi byggeplassen mange ganger, men ingenting slår det å få komme inn og endelig kjenne på romfølelsen. Det er kjempefint her – akkurat som jeg hadde håpet og trodd, sier hun, som til sommeren flytter inn sammen med mannen Michael Pande-Rolfsen.
De er blant 1344 som kjøpte nybygg i Trondheim i perioden oktober 2016 til oktober 2017. Antallet er langt færre enn samme periode året før, da det var 1726 nyboligsalg. Samme trend ser vi i resten av Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal, mens nedgangen er mindre i Nord-Trøndelag. Men de som faktisk har kjøpt, ser seg ikke tilbake:
– Én av de største fordelene med å kjøpe nytt er at hjemmet kan formes slik vi selv ønsker, i og med at vi kom tidlig inn i prosjektet. Vi pendler til Oslo, og med lite fritid er det supert at vi kan få det som vi vil uten å bruke tid på renovering, sier Wedø.
De har gjort en del tilvalg og oppgraderinger, men var samtidig opptatt av å gå for et boligprosjekt som i utgangspunktet er bygget med kvalitetsmaterialer.

– Her skal vi bo lenge – uten å pusse opp, fastslår Wedø.

 

Målgruppen for nybygg har endret seg

Mens sentrumsnære deler av Trondheim er i ferd med å fortettes, vokser en helt ny bydel frem på østsiden av byen. I tillegg har en rekke nabolag sett dagens lys flere steder de siste årene, deriblant på sørsiden. Det store spekteret av nybyggprosjekter har gjort at målgruppen utvider seg betydelig.
– Fortsatt er det mange godt voksne med et langt arbeidsliv bak seg som velger nybygg, men stadig flere småbarnsfamilier ser også større verdi av å kjøpe nytt. For ikke å glemme unge i etableringsfasen.
Det sier megler og avdelingsleder for nybygg ved EiendomsMegler 1 i Trondheim, Tonje Borthen. Nei, det er ikke nødvendigvis luksusen av at alt er nytt som trekker folket til nyboligmarkedet, sier hun:
– Tidligere ble nok nybygg sett på som en investering for pengesterke – en luksus for de færreste. Dette har endret seg radikalt. Et argument som ofte går igjen blant dem som velger nytt fremfor brukt, er nettopp luksusen av mer fritid. At alt er nytt er nok mer en bonus enn selve årsaken for de fleste.
Ifølge megleren er det også mange som argumenter med at prisforskjellen mellom nytt og brukt ikke er så stor, at dokumentavgiften er lav og at de unngår stresset med budrunde.

 

Det er solgt færre nyboliger i Trondheim i år mot fjorårets toppår. – Noen kaller det en nedgang – jeg kaller det en stabilisering. Nyboligmarkedet er fortsatt godt, sier Tonje Borthen i EiendomsMegler 1.

 

Vil slippe oppussing og vedlikehold

– Vi skal bo sånn cirka der, med vår egen hageflekk og utsikt mot skogen.
29 år gamle Pia Granbo peker mot det som foreløpig er et åpent sår i jorda, men som snart blir et rekkehus med fire soverom over to plan. Granbo gleder seg til å bo urbant – og samtidig fredelig. For fredelig skal det bli i Høiseth Hage på Heimdal, når gravemaskinene slutter å hvine og anleggsarbeidere erstattes av beboere.
Det er ett år siden Granbo og kjæresten Kim Ove Olsen sikret seg drømmeboligen, som kun eksisterte som en tegning på et ark. Granbo vokste opp på Heimdal, og har alltid vært fast bestemt på at det er her hun også vil etablere seg. Men det var mer enn beliggenhet som spilte inn i valget av hjem.
– Gjennom oppveksten har jeg sett hvor mye som kreves for å vedlikeholde en enebolig. Mange barndomsminner dreier seg om oppussing, og selv om det stort sett er veldig gode minner, har jeg alltid vært helt sikker: Jeg vil bruke fritiden min på noe annet, ler Granbo.

 

Hilde Granbo har bodd i samme enebolig nesten hele livet. I høst endret hun mønster, da hun og ektemannen tok over sin splitter nye leilighet. Datteren Pia Helen Granbo og svigersønnen Kim Ove Olsen oppfordret dem til det.

 

Steget fra stor enebolig til ny leilighet

En eldre generasjon Granbo har allerede fått kjenne på luksusen av mer fritid. Ja, mamma Hilde og pappa Hans Edgar flyttet i høst inn i en nybygd treromsleilighet på Høisethåsen – tilfeldigvis med utsikt over det fremtidige hjemmet til datteren og svigersønnen.
En lang tankeprosess ligger bak boligbyttet. Hilde Granbo har nemlig bodd i barndomshjemmet sitt nesten hele livet, og eneboligen fra 1959 med stor hage og enorm boltreplass har absolutt krevd sitt.
– Opp gjennom årene har vi brukt mange frikvelder, helger og ferier på oppussing og vedlikehold. Nå er vi blitt modne for en ny epoke. Vi fant ut at vi ville ta steget fra den store eneboligen mens vi ennå er relativt unge, for å bruke vår beste alder på hytta, på reise eller i sosiale lag, forteller Hilde Granbo.
Etter tre uker i leiligheten sier hun at det skal bli herlig å kunne låse døra for en uke, uten å bekymre seg for alt som må gjøres når de kommer tilbake.

– Jeg tror flere og flere på vår alder tenker slik. Og hvis vi noen gang skal få abstinenser til oppussing, ja, da får vi gå i gang med et prosjekt på hytta, humrer Hilde Granbo.

 

 

– Vi vil flytte rett inn i et nøkkelferdig hjem, slik at vi kan begynne å leve med en gang, sier Pia Helen Granbo. Hun og kjæresten Kim Ove Olsen har kjøpt sin første leilighet sammen.